Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Ορίζεται ως ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα δόντια, τα οστά, τους χόνδρους, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νύχια, τα μαλλιά και τους τένοντες. Είναι επίσης μια δομική πρωτεΐνη που ευθύνεται για τη διατήρηση της συνεκτικότητας του σώματος. Είναι το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών που υποστηρίζουν και συνδέουν άλλους ιστούς και τμήματα του σώματος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει κολλαγόνο, μπορούμε όμως να το πάρουμε και από συμπληρώματα και τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν γίνει δημοφιλή. Τα περισσότερα υδρολύονται, πράγμα που σημαίνει ότι το κολλαγόνο διασπάται σε μικρότερες αλυσίδες αμινοξέων, καθιστώντας ευκολότερη την απορρόφησή τους. Υπάρχουν επίσης πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε κολλαγόνο, όπως το δέρμα χοιρινού κρέατος και ο ζωμός των οστών.
Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, από την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις έως τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.
Ποια είναι η καλύτερη πηγή κολλαγόνου;
Το συναντάμε σε φυτικές και ζωικές πηγές, καθώς και σε μορφή συμπληρώματος κολλαγόνου. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, κάποια τροπικά φρούτα όπως μάνγκο, ακτινίδιο και ανανά, το σκόρδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς κάσιους, τις ντομάτες και τις γλυκιές πιπεριές. Οι ζωικές πηγές περιλαμβάνουν τον ζωμό κοτόπουλου, το ασπράδι του αυγού και τη μεμβράνη που υπάρχει στο κέλυφος του αυγού και το θαλάσσιο κολλαγόνο από ψάρια.
Δεν υπάρχει μία επιλογή όσον αφορά την πηγή κολλαγόνου που θα πάρετε, το καλύτερο είναι να το δοκιμάσετε και να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας με έναν τρόπο που να λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Επίσης, διαφορετικές πηγές κολλαγόνου παρέχουν διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου και συνεπώς διαφορετικά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή κολλαγόνου. Αυτά είναι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και ο χαλκός, οπότε αν δεν λαμβάνονται σε ικανοποιητικό ποσοστό από τη διατροφή, το συμπλήρωμα αποτελεί μια πολύ καλή λύση!
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τη λήψη κολλαγόνου;
1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος
Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό του δέρματός. Παίζει ρόλο στην ενδυνάμωση του δέρματος και μπορεί να συμβάλλει στην ελαστικότητα και στην ενυδάτωση. Μεγαλώνοντας, το σώμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο, οδηγώντας σε ξηρό δέρμα και σχηματισμό ρυτίδων.
Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ή τα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος μειώνοντας τις ρυτίδες και την ξηρότητα.
Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα που περιέχει 2,5-5 γραμμάρια κολλαγόνου για 8 εβδομάδες παρουσίασαν λιγότερη ξηρότητα δέρματος και σημαντική αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα ποτό αναμεμιγμένο με ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν αυξημένη ενυδάτωση του δέρματος και σημαντική μείωση του βάθους των ρυτίδων σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Η δράση των συμπληρωμάτων κολλαγόνου να μειώνουν τις ρυτίδες έχει αποδοθεί στην ικανότητά τους να διεγείρουν το σώμα να παράγει κολλαγόνο από μόνο του.
2. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις
Το κολλαγόνο συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του χόνδρου, του ελαστικού ιστού που προστατεύει τις αρθρώσεις.
Καθώς η ποσότητα του κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται με την πάροδο των χρόνων, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και στη συνολική μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συμπληρωματικό κολλαγόνο μπορεί να συσσωρευτεί στον χόνδρο και να διεγείρει τους ιστούς να παράγουν κολλαγόνο. Υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή χαμηλότερου βαθμού, καλύτερη υποστήριξη των αρθρώσεων και μειωμένο πόνο.
3. Θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια οστών
Τα οστά αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, το οποίο τους δίνει δομή και τα διατηρεί δυνατά και γερά.
Ακριβώς όπως το κολλαγόνο στο σώμα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, έτσι και η οστική μάζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων οστού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να έχει ορισμένες επιδράσεις στο σώμα που βοηθούν στην αναστολή της αποδόμησης των οστών, η οποία οδηγεί σε οστεοπόρωση.
Σε μια μελέτη, γυναίκες έλαβαν είτε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου σε συνδυασμό με 5 γραμμάρια κολλαγόνου ή ένα συμπλήρωμα ασβεστίου και κανένα κολλαγόνο καθημερινά για 12 μήνες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι γυναίκες που έλαβαν συμπλήρωμα ασβεστίου και κολλαγόνου είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα που προάγουν την αποδόμηση των οστών από εκείνες που έλαβαν μόνο το ασβέστιο.
Μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε γυναίκες που έλαβαν 5 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 12 μήνες. Οι γυναίκες που έλαβαν το κολλαγόνο παρουσίασαν αύξηση έως και 7% στην οστική τους πυκνότητα (BMD), σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν κολλαγόνο. Το BMD είναι ένα μέτρο της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά, όπως το ασβέστιο. Η χαμηλή BMD σχετίζεται με αδύναμα οστά και την εμφάνιση οστεοπόρωσης.
4. Ισχυρότερα και υγιέστερα μαλλιά και νύχια
Το κολλαγόνο μπορεί δυνητικά να βοηθήσει τα νύχια να είναι δυνατά και λιγότερο εύθραυστα και τα μαλλιά να μεγαλώνουν υγιή και δυνατά.
Μαρία Ιωάννου
Trainer - Σύμβουλος Ευεξίας
Αθλητική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος