Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του

Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του

Εκτός από τις ενυδατικές του ιδιότητες, το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα που καταναλώνονται παγκοσμίως.

Διάφορες χώρες του κόσμου καταναλώνουν διάφορα είδη τσαγιού όπως το μαύρο, το πράσινο, το άσπρο, το oolong κ.α. Το πράσινο τσάι όμως φαίνεται να έχει τα περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη.

Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες οι οποίες προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου. Μια κατηγορία πολυφαινολών, η οποία συναντάται περισσότερο στο πράσινο τσάι, είναι οι κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται να μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από εκφυλιστικές ασθένειες και να μειώσουν το ρίσκο για αρκετές χρόνιες παθήσεις.

1.Βοηθά στη συγκέντρωση:

Μια από τις κύριες ουσίες στο πράσινο τσάι είναι η καφεΐνη, η οποία είναι γνωστή για την τονωτική της δράση. Δεν περιέχει τόση όση περιέχει ένας καφές, αλλά μπορεί να προσφέρει την τόνωση και τη συγκέντρωση που χρειαζόμαστε για μια απαιτητική μέρα.

2.Ανεβάζει τη διάθεση:

Ακόμη μια τονωτική ουσία που συναντάμε στο πράσινο τσάι είναι η L-θεανίνη (L-Theanine) η οποία ενισχύει τη δράση ενός νευροδιαβιβαστή γνωστού ως GABΑ. Το GABA έχει μια νευρο-προστατευτική δράση η οποία μειώνει το αίσθημα του άγχους και προωθεί μια αίσθηση ηρεμίας.

3.Βοηθά στην καύση λίπους:

Οι κατεχίνες μπορούν να διεγείρουν τη θερμογένεση και την οξείδωση του λίπους με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν αποτελεί έκπληξη που τα περισσότερα συμπληρώματα για απώλεια λίπους περιέχουν το πράσινο τσάι ως ένα από τα κύρια συστατικά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας η οξεία κατανάλωση αποστάγματος πράσινου τσαγιού, μπορεί να αυξήσει την οξείδωση λίπους (17% περισσότερο σε υγιή άτομα που κατανάλωσαν πράσινο τσάι) κατά τη διάρκεια μέτριας έντασης άσκησης, και πιθανόν να βελτιώσει και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πιθανές παρενέργειες:

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι γενικώς ασφαλής για τον περισσότερο υγιή πληθυσμό όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες (7-8 φλιτζάνια των 225-250ml) καθημερινά. Αν ξεπεραστεί αυτή η ποσότητα σε καθημερινή και μακροπρόθεσμη περίοδο, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη.

Κάποιες από τις παρενέργειες μπορεί να είναι: πονοκέφαλοι, ζαλάδες, νευρικότητα, αϋπνία, διάρροια, εμετοί, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, κτλ.

Εν κατακλείδι, το πράσινο τσάι είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, έχει πλούσιο αντιοξειδωτικό προφίλ και μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό προστατεύοντάς τον από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Ειρήνη Πελεκανή

Σύμβουλος Ευεξίας Holland & Barrett

Διατροφολόγος

 

Related articles