Το ρόδι και τα οφέλη του!

Το ρόδι και τα οφέλη του!

Το ρόδι είναι αρχαίο φρούτο όπου καλλιεργείται ιδιαίτερα στη δυτική Ασία και σε χώρες τις Μεσογείου. Κατατάσσετε στην κατηγορία των σαρκώδη μούρων και ανήκει στην δική του βοτανική οικογένεια.

Ωριμάζουν κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, έτσι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φρούτα του φθινοπώρου. Το ρόδι αποτελείτε από τον εξωτερικό  φλοιό και από κόκκινους σπόρους και μπορεί να καταναλωθεί μόνο του (κόκκινοι σπόροι) ή σαν χυμός .

Διατροφική αξία του ροδιού:

Θρεπτικά Συστατικά 

Διατροφική Αξία

Ενέργεια

83 kcal

Πρωτείνη

1,67 g

Υδατανθρακες

18,7 g

Νερό

77,9 g

Φιτικές Ίνες

4 g

Λίπος

1,17 g

Κάλιο

236 mg

Βιταμίνη C

10,2 mg

*ανάλυση για 100 γραμμάρια ρόδιου

** Η διατροφική ανάλυση σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος και την χώρα προέλευσης του ροδιού.

Θρεπτικά συστατικά

Το  ρόδι αποτελείται κυρίως από νερό, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών. Ακόμη, είναι πηγή και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων όπως το κάλιο, βιταμίνη C, και άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες.

Το Kάλιο αποτελεί σημαντικό μέταλλο για την λειτουργία της καρδίας, των μυών και τα νευρά. Επίσης, βοηθά στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος ,στην διαδικασία της πέψης και στην διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

Η Bιταμίνη C  είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη η οποία συμβάλει σε διάφορες λειτουργίες στον οργανισμό όπως στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλει σε διάφορες άλλες μεταβολικές διαδικασίες ( όπως ενίσχυση της  απορρόφησης σιδήρου, συν-παράγοντας για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου κ.α).  

Επίσης, το ρόδι  αποτελεί πηγή  διαφόρων αντιοξειδωτικών ουσιών , όπως πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερές ρίζες  οι οποίες μπορούν να προκληθούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου κ.α.  Οι ελεύθερες ρίζες  μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθενείες,  όπως καρδιαγγειακά  και καρκίνο

Τέλος, οι φυτικές ίνες βοηθούν  στη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα και βοηθούν στην αύξηση του κορεσμού . Ακόμη,  η κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και κάποια ήδη καρκίνου.

Τρόποι για να καταναλωθεί το ρόδι:

  1. Φρέσκο (τα σπόρια)
  2. Σε χυμό
  3. Μαζί με γιαούρτι ( μεταξύ των  κύριων γευμάτων)
  4.  Μαζί με πλιγούρι βρώμης ή δημητριακά
  5. Σκορπισμένο πάνω από τις σαλάτες
  6. Σαν χυμό,smoothies ή γρανίτες
  7. Πάνω σε με κράκερ και τυρί/cottage cheese
  8. Σαν συστατικό σε διάφορα γλύκα ( κέικ, παρφέ muffins κτλπ)
  9. Σαν σάλτσα για σαλάτα μαζί με λάδι και ξύδι

Σύμφωνα με τις διατροφικές ανταλλαγές του Υπουργείου Υγείας μια μερίδα φρούτου ισοδυναμεί με 170 γραμμάρια ρόδι, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα από τις 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συνιστάτε ημερησίως.

*Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η κατανάλωση του ροδιού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Χριστίνα Αγκαστινιώτου

Σύμβουλος Ευεξίας

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Related articles