Vegan Τσουρέκι: Νόστιμο και Υγιεινό

Vegan Τσουρέκι: Νόστιμο και Υγιεινό

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Πασχαλινής περιόδου κι αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων.

Το παραδοσιακό τσουρέκι φτιάχνεται με αυγά και βούτυρο, όμως η συνταγή που θα σας δώσουμε περιέχει λιγότερη ζάχαρη, δεν περιέχει γαλακτοκομικά και είναι κατάλληλη για vegans. Και το καλύτερο; Θυμίζει τόσο στη γεύση όσο και στη υφή το κλασσικό αφράτο και νόστιμο τσουρέκι.

Δοκιμάστε τη συνταγή πιο κάτω:

Υλικά (για 1 μεγάλο τσουρέκι ή 2 μικρά):

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ζαχαροπλαστικής
  • 1 ¼ φλυτζ. γάλα αμυγδάλου ή το γάλα της επιλογής σας
  • 120γρ. υποκατάστατο ζάχαρης
  • ½ φλυτζ. γνήσιο λάδι καρύδας
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • ½  κ.γ. αλάτι
  • Μερικές φλούδες από αμύγδαλα για τη διακόσμηση

Προετοιμασία:

  1. Πρώτα διαλύετε τη μαγιά σε μισό ποτήρι ζεστό γάλα (όχι καυτό) και ανακατεύετε. Το αφήνετε να δράσει για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι, το υποκατάστατο ζάχαρης και το αλάτι. Μπορείτε να τα περάσετε πρώτα από κόσκινο για να βγει πιο αφράτη η ζύμη.
  3. Ακολούθως, βάζετε τα υπόλοιπα υλικά: το λάδι καρύδας (σε υγρή  μορφή), το απόσταγμα βανίλιας, το υπόλοιπο γάλα και τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  4.  Ζυμώστε για περίπου 5 με 10 λεπτά μέχρι να νιώθετε ότι η ζύμη είναι ελαστική. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέστε λίγο αλεύρι.
  5. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε την και βάλτε την κάπου ζεστά για περίπου 1 ώρα για να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Αφότου περάσει η 1 ώρα, ανοίξτε τη ζύμη και χωρίστε σε 2 ή σε 3 κομμάτια (εξαρτάται αν θέλετε να κάνετε διπλή ή τριπλή πλεξούδα). Ανοίξτε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη και δημιουργήστε δύο ή τρεις μακρόστενες λωρίδες (πλεξούδες) και πλέκετε, ούτως ώστε να φτιάξετε το σχήμα του τσουρεκιού. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να τα σκεπάσετε ακόμη 20 λεπτά για να φουσκώσουν ακόμη λίγο.
  7. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, τοποθετήστε τα δύο μικρά τσουρέκια  (ή το ένα μεγάλο) σε ένα λαδωμένο ταψί. Αλείψτε τα με λίγο γάλα και πασπαλίστε με φλούδες αμυγδάλου.
  8. Ψήνετε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα καφέ-χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Μόλις ψηθεί, αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Διατηρείται εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες κι αν επιθυμείτε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Ειρήνη Πελεκανή
Σύμβουλος Ευεξίας
Διατροφολόγος

Related articles