Vegan Τσουρέκι: Νόστιμο και Υγιεινό
Το παραδοσιακό τσουρέκι φτιάχνεται με αυγά και βούτυρο, όμως η συνταγή που θα σας δώσουμε περιέχει λιγότερη ζάχαρη, δεν περιέχει γαλακτοκομικά και είναι κατάλληλη για vegans. Και το καλύτερο; Θυμίζει τόσο στη γεύση όσο και στη υφή το κλασσικό αφράτο και νόστιμο τσουρέκι.
Δοκιμάστε τη συνταγή πιο κάτω:
Υλικά (για 1 μεγάλο τσουρέκι ή 2 μικρά):
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ζαχαροπλαστικής
- 1 ¼ φλυτζ. γάλα αμυγδάλου ή το γάλα της επιλογής σας
- 120γρ. υποκατάστατο ζάχαρης
- ½ φλυτζ. γνήσιο λάδι καρύδας
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
- ½ κ.γ. αλάτι
- Μερικές φλούδες από αμύγδαλα για τη διακόσμηση
Προετοιμασία:
- Πρώτα διαλύετε τη μαγιά σε μισό ποτήρι ζεστό γάλα (όχι καυτό) και ανακατεύετε. Το αφήνετε να δράσει για περίπου 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι, το υποκατάστατο ζάχαρης και το αλάτι. Μπορείτε να τα περάσετε πρώτα από κόσκινο για να βγει πιο αφράτη η ζύμη.
- Ακολούθως, βάζετε τα υπόλοιπα υλικά: το λάδι καρύδας (σε υγρή μορφή), το απόσταγμα βανίλιας, το υπόλοιπο γάλα και τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
- Ζυμώστε για περίπου 5 με 10 λεπτά μέχρι να νιώθετε ότι η ζύμη είναι ελαστική. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε την και βάλτε την κάπου ζεστά για περίπου 1 ώρα για να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Αφότου περάσει η 1 ώρα, ανοίξτε τη ζύμη και χωρίστε σε 2 ή σε 3 κομμάτια (εξαρτάται αν θέλετε να κάνετε διπλή ή τριπλή πλεξούδα). Ανοίξτε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη και δημιουργήστε δύο ή τρεις μακρόστενες λωρίδες (πλεξούδες) και πλέκετε, ούτως ώστε να φτιάξετε το σχήμα του τσουρεκιού. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να τα σκεπάσετε ακόμη 20 λεπτά για να φουσκώσουν ακόμη λίγο.
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, τοποθετήστε τα δύο μικρά τσουρέκια (ή το ένα μεγάλο) σε ένα λαδωμένο ταψί. Αλείψτε τα με λίγο γάλα και πασπαλίστε με φλούδες αμυγδάλου.
- Ψήνετε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα καφέ-χρυσαφένιο χρώμα.
- Μόλις ψηθεί, αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες κι αν επιθυμείτε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Ειρήνη Πελεκανή
Σύμβουλος Ευεξίας
Διατροφολόγος