Συνταγές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Συνταγές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η ενίσχυση και η διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος, προϋποθέτει να ακολουθούμε μια ποικίλη διατροφή αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από μη επεξεργασμένες τροφές. Φυσικά, παίζουν σημαντικό ρόλο η φυσική άσκηση, η επαρκής ενυδάτωση καθώς και ο καλός, ποιοτικός ύπνος.

Ας δούμε κάποιες συνταγές που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να ενισχύσετε περισσότερο το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

  1. Shots από τζίντζερ (πιπερόριζα) και λεμόνι:

  • (για 8-12 shots των 50-60ml):
  • 2 μικρά κομμάτια φρέσκο τζίντζερ
  • 2 μικρά κομμάτια κουρκουμά ή 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμά
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο πιπέρι (βοηθά στην απορρόφηση του κουρκουμά)
  • Προαιρετικά: 1 Κ.Σ. μέλι (για γλυκύτητα) ή μέλι Μανούκα για επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • 1 φλιτζάνι νερό

Προετοιμασία:

  1. Πλύνετε καλά το φρέσκο τζίντζερ και τον κουρκουμά και ξεφλουδίστε
  2. Κόψτε σε μικρά κομμάτια το τζίντζερ και τον κουρκουμά (ή μόνο το τζίντζερ σε περίπτωση που βάλετε σκόνη κουρκουμά) και βάλτε τα σε ένα μπλέντερ.
  3. Στύψτε το λεμόνι πάνω από το τζίντζερ και τον κουρκουμά και προσθέστε το μαύρο πιπέρι και το νερό.
  4. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα υγρό μείγμα και σε αυτό το σημείο δοκιμάστε το για να δείτε αν προτιμάτε να προσθέσετε μέλι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό.
  5. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τυχόν κομματάκια και ακολούθως μοιράστε το μείγμα σε μικρά γυάλινα βαζάκια (περίπου 125ml το καθένα).
  6. Φυλάξτε τα στο ψυγείο για 3-4 μέρες.  

Σας συμβουλεύουμε να πίνετε ένα shot καθημερινά, με άδειο στομάχι ή μετά από γεύμα για να απολαμβάνετε τα πιο κάτω ευεργετικά οφέλη:

  • Υψηλό σε Βιταμίνη C
  • Αντιφλεγμονώδης δράση λόγω του κουρκουμά και του τζίντζερ
  • Καταπολέμηση πονόλαιμου (λόγω της δράσης του μελιού και του λεμονιού)
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες (από το λεμόνι και το μαύρο πιπέρι)
  • Αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες (αν χρησιμοποιήσετε το μέλι Μανούκα)
  • Χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά και κατάλληλη για χορτοφάγους (vegetarians)

  1. Η «χρυσή» αντιφλεγμονώδης σούπα:

Οι σούπες είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα όχι μόνο για να μας κρατάνε ζεστούς, αλλά για να μας ενυδατώνουν επαρκώς και για να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για αυτόν τον λόγο, επιλέξαμε την πιο κάτω συνταγή η οποία είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες, πλούσια σε βιταμίνη C και απόλυτα χορταστική!

Υλικά (για 8 μερίδες):

  • 3 φλιτζάνια καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
  • 1 κονσέρβα ρεβίθια, στραγγισμένα και πλυμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 2 κοτσάνια σέλινο
  • 2 μέτρια καρότα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. ωμά κάσιους
  • 4 Κ.Σ. ελαιόλαδο
  • 1 Κ.Σ. σκόνη κουρκουμά
  • 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • 1 κ.γ. αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα από πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 6 φλιτζάνια νερό

Προετοιμασία:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και ετοιμάστε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Ρίξτε πάνω στο ταψί τη μισή ποσότητα λαχανικών (κουνουπίδι, κολοκύθα και τη μισή κονσέρβα ρεβιθιών) και προσθέστε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέστε τα μπαχαρικά και ανακατέψτε μέχρι να καλυφτούν όλα τα λαχανικά επαρκώς.
  3. Ψήστε τα λαχανικά για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  4. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Ακολούθως, προσθέστε το καρότο, το σέλινο και τα κάσιους και σοτάρετε για ακόμη 5 λεπτά. Προσθέστε την υπόλοιπη ποσότητα λαχανικών και ανακατέψτε καλά σε ψηλή φωτιά.
  5. Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά στην κατσαρόλα, μεταφέρετε τα προσεχτικά σε ένα μπλέντερ και μπλεντάρετε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Μεταφέρετε την λεία σούπα πίσω στην κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά για να παραμείνει ζεστή και κάπου εδώ δοκιμάστε αν χρειάζεται περισσότερα μπαχαρικά.

  1. Μεταφέρετε τη σούπα σε ένα μεγάλο μπωλ για σερβίρισμα και από πάνω προσθέστε τα κομμάτια από τα ψητά λαχανικά και το χυμό από το λεμόνι.

Καλή όρεξη!

Ειρήνη Πελεκανή

Σύμβουλος Ευεξίας

Διατροφολόγος,

Related articles