Λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας

Τα τελευταία χρόνια το λάδι καρύδας έχει γίνει αρκετά δημοφιλές για τα οφέλη του αλλά και για τες πολλαπλές χρήσεις του.

Το λάδι καρύδας είναι ένα βρώσιμο λάδι που εξάγεται από τον πυρήνα της καρύδας, που συλλέγεται από τον φοίνικα καρύδας.

Το λάδι αυτό λοιπόν, είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και έχει αντιγηραντική και αντιβακτηριδιακή δράση.

 

Πέντε οφέλη και πέντε τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  1. Ενυδάτωση σώματος: Μία κουταλιά από από το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλο το σώμα. Η βασική ιδιότητα που χαρακτηρίζει το λάδι καρύδας είναι η ενυδάτωση που προσφέρει! Η πλούσια υφή του θρέφει βαθιά το δέρμα, ανακουφίζοντάς το από αφυδάτωση και ξηρότητα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

  1. Το λάδι καρύδας βοηθά στην ενδυνάμωση των μαλλιών και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής: Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό φυσικό μαλακτικό. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των μυκήτων στο τριχωτό του κεφαλιού που προκαλούν πιτυρίδα. Η περιεκτικότητά του σε λαουρικό οξύ τέλος, δυναμώνει και ενυδατώνει τα μαλλιά.

 

  1.  Το λάδι καρύδας βοηθά στην πέψη: Τα κορεσμένα λίπη στο λάδι καρύδας έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο των παράσιτων και μυκήτων που προκαλούν δυσπεψία και άλλα συναφή προβλήματα πέψης.

 

  1. Λάδι Μασάζ: Ενυδατώνει και αφήνει απαλό το δέρμα λόγω της περιεκτικότητας του σε Βιταμίνη Ε. Επίσης, μπορεί να καταπολεμήσει ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος.

 

  1. Συνταγές γλυκών και αλμυρών: Λόγω των κορεσμένων λιπαρών οξέων που διαθέτει είναι ιδανικό για μαγείρεμα. Είναι εξαιρετικά σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες. Για τηγάνισμα ή σοτάρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1-2 κουταλιές από το λάδι καρύδας για να μαγειρέψετε λαχανικά, αυγά, κρέας ή ψάρι. Το λάδι καρύδας δίνει στις συνταγές μια έξτρα νοστιμιά και ειδικά σε ζεστά ροφήματα και σε smoothies.
     

Σημαντικό να σημειωθεί:

Ανάλογα με τη θερμοκρασία στην οποία αποθηκεύεται, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι υγρό ή στερεό. Σε θερμοκρασία κάτω των 25 βαθμών Κελσίου είναι σε στέρεη μορφή θυμίζοντας βούτυρο, ενώ σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες είναι ένα διάφανο έλαιο. Στη στερεά του μορφή, το λάδι καρύδας έχει υφή παρόμοια με αυτή του βουτύρου.

 

Δέσποινα Χριστοδούλου

Σύμβουλος Ευεξίας

Διαιτολόγος

Related articles