Τα οφέλη του καρπουζιού!
Το καρπούζι αποτελείται ως επί τω πλείστον από νερό, περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
1.Πλούσιο σε βιταμίνες και χαμηλό σε θερμίδες:
Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο χαμηλά θερμιδικά φρούτα (λόγω του υψηλού ποσοστού νερού που περιέχει) με μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (155γρ.).
Επίσης, είναι μια καλή πηγή καροτενοϊδών όπως το α –καροτένιο και το β-καροτένιο, τα οποία το σώμα μας μετατρέπει σε Βιταμίνη Α. Το λυκοπένιο συναντάται επίσης στο καρπούζι και είναι μια ουσία που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοϊδών, προσδίδοντάς του ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και το ζωηρό κόκκινο του χρώμα.
2.Εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης:
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (~92%), το καθιστά μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό νερού που διαθέτει, είναι οι λόγοι που το καρπούζι είναι ένα από τα πιο χορταστικά σνακ του καλοκαιριού!
3.Βοηθά στην αρτηριακή πίεση:
Σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Hypertension, η λήψη αποστάγματος καρπουζιού διαρκείας 6 εβδομάδων σε ενήλικα άτομα με προδιάθεση υψηλής αρτηριακής πίεσης (pre-hypertension) και σε άτομα με στάδιο 1 υψηλής αρτηριακής πίεσης, έδειξε μείωση στην αρτηριακή τους πίεση (ankle and brachial blood pressure) βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω την αρτηριακή λειτουργία.
Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην περιεκτικότητα του καρπουζιού σε L-Citrulline και L-Arginine, δύο αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρτηριών.
4.Βοηθά στην πέψη:
Πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, το καρπούζι βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των τροφών αλλά παράλληλα προωθεί την καλύτερη υγεία του εντέρου, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και προωθώντας τις φυσιολογικές κινήσεις του.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξουμε αυτό το δροσερό και ωφέλιμο φρούτο στην καθημερινότητά μας. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Smoothie καρπουζιού με μπανάνα και γάλα (ή υποκατάστατο γάλακτος)
- Φρουτοσαλάτα με καρπούζι και άλλα εποχιακά φρούτα
- Καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι, φέτα ή χαλούμι και λίγο φρέσκο δυόσμο
- Κομμάτια καρπουζιού σε μια βάση από γιαούρτι και λίγο μέλι αγαύης
- Σπιτικό παγωτό καρπουζιού
Καταληκτικά, το καρπούζι είναι μια εκπληκτική πηγή νερού, βιταμινών, ιχνοστοιχείων αλλά και αντιοξειδωτικών ουσιών. Αξίζει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση καθώς έτσι θα προσφέρει τα πολλά οφέλη του στην υγεία μας!
Ειρήνη Πελεκανή
Σύμβουλος Ευεξίας
Διατροφολόγος.