Ξηροί καρποί: Η φυσική πολυβιταμίνη για τον οργανισμό

Ξηροί καρποί: Η φυσική πολυβιταμίνη για τον οργανισμό

Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φυστίκια, κουκουνάρι κ.α.) και οι σπόροι (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι, κολοκυθόσπορος, τσία κ.α.) αποτελούν φυσική πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών, ινών και, κυρίως, καλών λιπαρών. Όχι μόνο μας δίνουν άμεσα ενέργεια αλλά αποτελούν και λόγω των πολυάριθμων θρεπτικών συστατικών τους, φυσική πολυβιταμίνη.

Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος ενώ παράλληλα προωθούν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Ως ελάχιστη ποσότητα καρπών και σπόρων ορίζονται οι 3 μερίδες την εβδομάδα. Σαν μερίδα μπορούν να οριστούν τα 30 γραμμάρια καρπών και σπόρων ενώ είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι.

Η συχνή κατανάλωση τους, δηλαδή 5 μερίδων εβδομαδιαία (1 μερίδα = 1 χούφτα) βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, άρα και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν το πιο χορταστικό σνακ το οποίο βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος προστατεύοντας παράλληλα και τη χλωρίδα του εντέρου.

4+1 τρόποι για να εντάξεις τους ξηρούς καρπούς & σπόρους στη διατροφή σου:

  1. Στο πρωϊνό σου: Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς και σπόρους στα δημητριακά σου με γάλα ή γιαούρτι, για περισσότερη ενέργεια.
  2. Σαν σνακ στο γραφείο: Κατανάλωσε τους σαν δεκατιανό ή απογευματινό σνακ στο γραφείο.
  3. Στις σαλάτες σου: Τα καρύδια, το κουκουνάρι, ο λιναρόσπορος και τα φυστίκια ταιριάζουν πολύ στις πράσινες και ανάμικτες σαλάτες. Αναμιγνύοντας τους καρπούς και σπόρους της προτίμησης σου σε ένα βάζο που θα φυλάξεις δίπλα από το λάδι και το ξύδι, θα τους θυμάσαι κάθε φορά που ετοιμάζεις τη σαλάτα σου.
  4. Στις συνταγές σου: Οι συνταγές που περιλαμβάνουν σπόρους και ξηρούς καρπούς είναι αμέτρητες. Η σάλτσα pesto περιλαμβάνει κουκουνάρι και αμύγδαλο. Όταν πανάρεις κοτόπουλο ή άλλο είδος κρέατος, μπορείς στη φρυγανιά να προσθέσεις σπόρους και τριμένα αμύγδαλα.
  5. Σε συνδυασμό με μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα, σε λελογισμένες ποσότητες, είναι επίσης μια πολύ ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό μας. Συνδυάζεται απολαυστικά με κάθε είδος ξηρού καρπού και είναι ένα καλό σνακ όταν αθλείσαι.

Related articles