Πώς να ισορροπήσεις τα επίπεδα των ορμονών σου με 7 απλά βήματα

Πώς να ισορροπήσεις τα επίπεδα των ορμονών σου με 7 απλά βήματα

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες. Μέσω της κυκλοφορίας τους στο αίμα, μεταφέρουν μηνύματα σε όλα τα μέρη του σώματος, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία όλων των οργάνων και ιστών, αλλά και το συντονισμό διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού που είναι απαραίτητες για τη ζωή και την υγεία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας, τα επίπεδα ορμονών αυξομειώνονται. Ορισμένες περίοδοι της ζωής, ο τρόπος ζωής, ή ακόμα και εξωτερικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τις αυξομειώσεις των ορμονών όπως:

  • Η περίοδος της εφηβείας
  • Εγκυμοσύνη
  • Εμμηνόπαυση
  • Χρόνιο στρες
  • Παχυσαρκία
  • Κακές διατροφικές συνήθειες
  • Έλλειψη ύπνου
  • Έλλειψη άσκησης
  • Χρόνιες παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα

7 συμβουλές και απλά βήματα που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών

  1. Βεβαιωθείτε για την καλή και σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος

Πρόσφατες έρευνες, υποδεικνύουν ότι πολλές ορμόνες παράγονται από το έντερο.  Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι διατηρείτε υγιή την χλωρίδα και το μικροβίωμα του εντέρου, και γενικότερα το πεπτικό σύστημα ακολουθώντας υγιεινή διατροφή που να αποτελείται από τρόφιμα όλων των ομάδων τροφών.  Καταναλώστε επίσης τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά όπως είναι τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, κεφίρ, kombucha, γνήσιο γιαούρτι. 

  1. Καταναλώστε τα σωστά λιπαρά

Η κατανάλωση ποικιλίας ‘’καλών’’ λιπαρών βοηθά στη μείωση φλεγμονών, ενισχύει την λειτουργία του μεταβολισμού, την εγκεφαλική  και πνευματική λειτουργία. Μερικές πηγές καλών λιπαρών είναι η καρύδα, το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί), οι ξηροί καρποί και τα σπόρια, ή και η ημερήσια χρήση συμπληρωμάτων όπως το νυχτολούλουδο και τα ωμέγα – 3.   

  1. Προσθέστε την άσκηση στην καθημερινότητα σας

Η άσκηση συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην υγεία του οργανισμού.  Ενισχύει την σωματική και ψυχική υγεία, τα επίπεδα ενέργειας και επίσης συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. 

  1. Δοκιμάστε βότανα τα οποία βοηθούν σε περιπτώσεις στρες (όπως είναι τα αταπτογενή βότανα) 

Αυτή η ομάδα βοτάνων, βοηθά σε περιπτώσεις στρες αλλά και στην εξισορρόπηση των ορμονών, βελτιώνοντας την ψυχολογία και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων και του θυρεοειδή αδένα.  Μερικά είδη αταπτογενών βοτάνων είναι το Ashwagandha, το Ginseng και το Rhodiola. 

  1. Βάλτε στην καθημερινότητα σας συμπληρώματα Βιταμινών του συμπλέγματος Β 

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν σαν κύρια ιδιότητα να ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καλής διάθεσης και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, αλλά βοηθούν και στη μείωση του επιπέδου στρες.  

  1. Βελτιώστε την ποιότητα ύπνου

Ο καλός ύπνος βοηθά να διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα το άγχος αλλά και τις ορμόνες που επηρεάζουν την πείνα.  Η κακή ποιότητα ύπνου συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και της ορμόνης κορτιζόλης (stress hormone).  Κοιμηθείτε σε σκοτεινό και δροσερό δωμάτιο, και δοκιμάστε συμπλήρωμα Βαλεριάνας το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση επιπέδου στρες αλλά και στην προώθηση βαθύτερου ύπνου. 

  1. Προσθέστε συμπλήρωμα μαγνησίου στην καθημερινότητα σας

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα σημαντικά μέταλα, και είναι γνωστό και ως το αντι – στρες μέταλο.  Βοηθά στη χαλάρωση των μυών, μειώνει τα επίπεδα στρες, προοθώντας έτσι και την καλύτερη ποιότητα ύπνου.  Μπορεί να συμβάλει στη μείωση κραμπών, επομένως και σε περιπτώσεις κραμπών εμμηνόρροιας.  Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ρύθμιση του βιολογικού ‘’ρολογιού’’ το οποίο σταθεροποιεί την έκκριση ορμονών καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας και νύχτας. 

 

Μαρία Πιερίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Σύμβουλος Ευεξίας