Πως μπορώ να μάθω στο παιδί μου να τρώει υγιεινά

Πως μπορώ να μάθω στο παιδί μου να τρώει υγιεινά

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορθές διατροφικές συνήθειες κι επιλογές, ενισχύουν τη φυσική κατάσταση και εξασφαλίζουν την υγεία από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Η παιδική ηλικία είναι ένας βασικός σταθμός στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και σε αυτή την περίοδο είναι καλά ο γονιός να κάνει τα πρώτα βήματα έτσι ώστε να εκπαιδεύσει το παιδί του να τρώει υγιεινά!

Δείτε πιο κάτω λοιπόν μερικές συμβουλές: 

  • Δώστε έμφαση γενικά στη σωστή διατροφή του παιδιού, αντί σε συγκεκριμένα τρόφιμα.  Συστήνεται η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, τα τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή και η μειωμένη κατανάλωση συσκευασμένων και μεταποιημένων τροφών. 
  • Γίνετε ενεργό μοντέλο προτύπου για το παιδί!  Μην περιμένετε από το παιδί σας να φάει λαχανικά τη στιγμή που καταναλώνεται μπροστά του πατατάκια ή γλυκά. 
     
  • Πάρτε μαζί σας το παιδί για ψώνια! Είναι καλό να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία ψωνίσματος των τροφίμων, θα το βοηθήσει να γνωρίσει διαφορετικά είδη λαχανικών για παράδειγμα, και επίσης είναι ευκαιρία κατά τη διάρκεια του ψωνίσματος να το μάθετε να διαβάσει τις ετικέτες με τη διατροφική αξία των τροφίμων. 
     
  • Προσπαθήστε να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι! Τα έτοιμα φαγητά έχουν  ψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, λιπαρών και θερμίδων.  Όταν μαγειρεύετε πιο συχνά στο σπίτι, αυτό θα γίνει συνήθεια για το παιδί και δεν θα μάθει και στη μελλοντική του ζωή να καταναλώνει συνεχώς φαγητό από έξω. 
     
  • Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα!  Ετοιμάστε μαζί υγιεινές συνταγές φαγητών ή σνακ.  Θα είναι πιο εύκολο για το παιδί να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε! 
     
  • Περιορίστε τις ποσότητες!  Χρησιμοποιείστε μικρότερα πιάτα.  Τα μικρότερα πιάτα γεμίζουν – ‘’χορταίνουν το μάτι’’. 
     
  • Να έχετε διαθέσιμα μόνο υγιεινά σνακ στο σπίτι, και να ορίζετε την ώρα της κατανάλωσης τους!  Για παράδειγμα, το απόγευμα να ορίσετε την ώρα του φρούτου, και εννοείται να συμμετέχετε και εσείς! Όταν το παιδί βλέπει ότι και εσείς το απολαμβάνεται, θα είναι πιο εύκολο να θέλει και αυτό να δοκιμάσει! 
     
  • Δώστε αρκετή σημασία στην εμφάνιση των πιάτων!  Όταν το πιάτο φαίνεται όμορφο και με διαφορετικά χρώματα, θα είναι πιο ελκυστικό στα μάτια του παιδιού και έτσι θα του είναι πιο ευχάριστο να καταναλώσει το φαγητό του.  Για παράδειγμα φτιάξετε μια σαλάτα με διαφορετικούς χρωματισμούς λαχανικών, ή προσθέστε καρότο στην πουρέ πατάτας για να μην υπάρχει μονοτονία χρωμάτων.  Επίσης, χρησιμοποιείστε ξυλάκια με διαφορετικά φρούτα, ή φτιάξτε φατσούλες με τα λαχανικά στο πιάτο των παιδιών. 
     
  • Αποφύγετε να γευματίζετε μπροστά στην τηλεόραση, αντιθέτως να ορίσετε για παράδειγμα έστω και στο ένα γεύμα της ημέρας να κάθεται όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι! Όταν γευματίζετε μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή,  είναι δύσκολο να δώσετε προσοχή στο αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να γίνεται υπερκατανάλωση τροφής. 
     
  • Πώς να παρουσιάσετε στο παιδί σας ένα καινούριο τρόφιμο:  Προσφέρετε μόνο ένα καινούριο τρόφιμο την φορά και το παιδί σας να είναι πεινασμένο όταν θα το δοκιμάσει.  Προσπαθείτε να το κάνετε με ευχάριστο τρόπο, για παράδειγμα να το κόψετε σε παράξενο σχήμα ή να το σερβίρετε με κάποιο φαγητό που ήδη του αρέσει. 
     
  • Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό για να επιβραβεύσετε ή να τιμωρήσετε τα παιδιά!  Εάν χρησιμοποιήσετε το φαγητό σαν τιμωρία, το πιο πιθανόν το παιδί να σκεφτεί ότι δεν τρέφεται όσο χρειάζεται και ότι θα πεινάσει με αποτέλεσμα να δοκιμάσει να φάει κρυφά μόλις βρει ευκαιρία.  Στην αντίθετη περίπτωση όταν χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν επιβράβευση, για παράδειγμα τα γλυκά, το πιο πιθανόν είναι να κάνετε το παιδί να σκεφτεί ότι τα γλυκά είναι πιο – ωραίο και καλύτερη επιλογή με αποτέλεσμα να το ωθείτε στην κατανάλωση γλυκών!

Δώστε χρόνο στα παιδιά! Με υπομονή και θέληση θα τα καταφέρετε!

Μαρία Πιερίδου

Σύμβουλος Ευεξίας Holland & Barrett Κύπρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Related articles