Υγιείς αρθρώσεις με συμπληρώματα διατροφής

Υγιείς αρθρώσεις με συμπληρώματα διατροφής

Ο πόνος των αρθρώσεων είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις μέρες μας, το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς περιορίζοντας πολλές φορές την ποιότητα ζωής μας.

Όταν λέμε άρθρωση εννοούμε το σημείο όπου δύο ή περισσότερα οστά συνδέονται μεταξύ τους. Βρίσκονται για παράδειγμα στα γόνατα, στους ώμους, στα χέρια, στα δάκτυλα, στους γοφούς, στην σπονδυλική στήλη.

Πολλές φορές, όταν υπάρχει φθορά του χόνδρου ή/και μείωση του αρθρικού υγρού (συστατικά που βρίσκονται στις αρθρώσεις και προστατεύουν τα οστά), τα οστά τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, οίδημα, φλεγμονή και μειωμένη κινητικότητα. Κύριοι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό είναι οι εξής :

  • Ηλικία και φύλο
  • Γενετική προδιάθεση
  • Αυξημένο βάρος σώματος
  • Τραυματισμοί
  • Κακή στάση του σώματος
  • Έντονη ενασχόληση με σπόρ ή βαριά σωματική εργασία
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Αυτοάνοσες καταστάσεις (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα)

Είναι σημαντικό λοιπόν να προστατεύουμε τις αρθρώσεις μας όσο μπορούμε, και σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν μεταξύ άλλων και διάφορα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν μελετηθεί και αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικά.

Ποια είναι μερικά από τα βασικά συστατικά που θα πρέπει να περιέχει ένα συμπλήρωμα διατροφής για υγιείς αρθρώσεις;

Γλυκοζαμίνη 

Η γλυκοζαμίνη παράγεται από τον οργανισμό μας και η παρουσία της είναι απαραίτητη για την παρασκευή ουσιών που χρειάζονται οι αρθρώσεις μας για να λειτουργούν σωστά. Βοηθά στην μείωση της φθοράς του χόνδρου αλλά και στην επαναφορά του. Έχει επίσης και αντιφλεγμονώδη δράση μειώνοντας έτσι φλεγμονές σε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, μπορεί να βοθήσει και στην μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

Χονδροϊτίνη

Η χονδροϊτίνη είναι κι αυτή μια φυσική ουσία στο σώμα μας. Πιστεύεται ότι συμβάλλει στην παροχή θρεπτικών συστατικών αλλά και νερού στον χόνδρο, διατηρώντας τον υγιή. Αποτελέσματα κάποιων ερευνών έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης μπορεί να μειώσουν τον πόνο καθώς και να επιβραδύνουν ή και να επανορθώσουν την φθορά του χόνδρου.

Κολλαγόνο

Αν και το έχουμε συνδέσει περισσότερο με την ομορφιά, το κολαγόνο έχει εξίσου σημαντική δράση και στην υγεία των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα, η επαρκής παρουσία του στον οργανισμό μας μπορεί να μειώσει τον ρυθμό φθοράς του αρθρικού χόνδρου επομένως και των αρθρώσεων. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη κολαγόνου μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις.       

ΜSM

Γνωστό και ως μεθυλοσουλφονικομεθάνιο, το MSM υποστηρίζει  και αυτό την υγεία των αρθρώσεών μας, αφου συμβάλει στη μείωση πόνου και δυσκαμψίας και σε μείωση  φλεγμονών και οιδημάτων.

Μποσβέλια (Boswellia)

Η μποσβέλια είναι φυτό γνωστό και ως Ινδικό λιβάνι, με αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει χαρακτηριστεί ως ‘φυσικό παυσίπονο’ , αφού, όπως έχει διαπιστωθεί, έχει την ιδιότητα να μειώνει σημαντικά το αίσθημα του πόνου. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την δυσκαμψία των αρθρώσεων, και δρα θετικά στην αποκατάσταση και την κινητικότητά τους.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα αρκετά γνωστό και πολύτιμο μπαχαρικό, το οποίο φημίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιος σε κουρκουμινοειδή, με σημαντικότερη την κουρκουμίνη, η οποία αποτελεί και το κύριο δραστικό του συστατικό. Η περιεκτικότητα του αυτή τον καθιστά ως ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες. Συνεπώς, η πρόσληψη κουρκουμά σε επαρκή ποσότητες μπορεί να μειώσει την φλεγμονή σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Επιπλέον, ο κουρκουμάς μπορεί να περιορίσει τον πόνο, την δυσκαμψία και το πρήξιμο, καθώς και να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Αποτελούν τα ‘καλά’ λιπαρά οξέα που, εκτός από την συμβολή τους στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, συμβάλουν και στην υγεία των αρθρώσεων, δρώντας ως αντιφλεγμονώδη και βοηθώντας στην μείωση του πόνου.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Σε ορισμένα συμπληρώματα μπορούμε να βρούμε επίσης στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός, η βιταμίνη D και η βιταμίνη C, που έχουν επίσης ευεργετικές ιδιότητες για τα οστά και τις αρθρώσεις μας.

 

Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής που να παρέχουν επαρκή ποσότητες και να συνδυάζουν από τα πιο πάνω θρεπτικά συστατικά, λαμβάνοντας έτσι τα οφέλη τους σε μέγιστο βαθμό !

 

Μαρίνα Χαραλάμπους

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

Related articles