Ας μάθουμε για το κολλαγόνο!

Ας μάθουμε για το κολλαγόνο!

Μάθε τα πάντα για το κολλαγόνο, συμπεριλαμβανομένου του τι κάνει, τα οφέλη από τη λήψη του και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη καθημερινότητά σου!

Γενικά:

Ονομάστηκε ως το ‘ιερό δισκοπότηρο’ για την υγεία του δέρματος, αφού βοηθά στη διατήρηση της νεότητας του. Ακόμη, θεωρείται ότι βοηθά στην προστασία και την υγεία των αρθρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια είναι η απόλυτη λέξη-κλειδί, στη φροντίδα του δέρματος, μιας και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Τι είναι όμως το κολλαγόνο και πού μπορεί να βρεθεί; -  και το πιο σημαντικό, αξίζει τον κόπο να το εντάξουμε στη καθημερινότητά μας;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που είναι σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα και βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των οστών, των συνδέσμων, των ούλων, των ματιών και του δέρματος.

Το σώμα παράγει το δικό του κολλαγόνο, σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως ‘σύνθεση κολλαγόνου’. Για να γίνει αυτή η σύνθεση, το σώμα χρειάζεται μια ποικιλία αμινοξέων, κυρίως γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη.

Τα αμινοξέα αυτά, τα παίρνουμε από την πρωτεΐνη, που περιέχεται στα τρόφιμα που τρώμε. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η πρωτεΐνη χωρίζεται σε αμινοξέα και στη συνέχεια αυτά δημιουργούν το κολλαγόνο.

Το κολλαγόνο συνδέεται στενά με την νεότητα! Σκεφτείτε τα μάγουλα ενός μωρού που είναι γεμάτα ζωντάνια και απαλότητα, - είναι επειδή περιέχουν αρκετό κολλαγόνο.

Ωστόσο, η ικανότητα του σώματος να συνθέτει κολλαγόνο, μειώνεται σταδιακά καθώς γερνάμε. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι σχεδόν όλοι, θα ήθελαν να διατηρήσουν το απαλό, δροσερό δέρμα που έχουν στα νιάτα τους, για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, είναι εύκολο να δούμε γιατί το κολλαγόνο είναι ένα τόσο περιζήτητο συστατικό στις βιομηχανίες υγείας και ομορφιάς.

Ποια τρόφιμα είναι καλή πηγή κολλαγόνου;

Παρόλο που τα τρόφιμα δεν περιέχουν κολλαγόνο σε μορφή που μπορούμε να απορροφήσουμε άμεσα, υπάρχουν ακόμα πολλά τρόφιμα που μπορούμε να φάμε για να ενισχύσουμε το φυσικό κολλαγόνο του σώματός μας.

Για να αποκτήσουμε αυτά τα αμινοξέα, μπορούμε να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, ψάρι, ξηρούς καρπούς, σπόρους, προϊόντα σόγιας όπως tofu, φασόλια, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. τυρί, αυγά, γάλα και γιαούρτι.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται επίσης από τον οργανισμό στη διαδικασία δημιουργίας κολλαγόνου. Έτσι, συνδυάσετε τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα σας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως μπρόκολο, φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, τσίλι, ντομάτα, γλυκοπατάτες ή ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

Χάρη στην αύξηση της ζήτησης από τη βιομηχανία υγείας και ομορφιάς, η αγορά κολλαγόνου έχει αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Μπορείτε να αγοράσετε δισκία κολλαγόνου, ή κολλαγόνο σε σκόνη ή μορφή κρέμας / αλοιφής.

Οφέλη κολλαγόνου:

  • Πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Πιστεύεται ότι σε ένα νεαρό δέρμα, οι ίνες κολλαγόνου συνδέονται με τα κύτταρα του δέρματος, κάτι που δημιουργεί αυτή τη σταθερότητα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο δεσμός υποβαθμίζεται. Επομένως, στα πιο γερασμένα δέρματα, μικρότερη από την κυτταρική επιφάνεια, παραμένει προσκολλημένη στις ίνες κολλαγόνου.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, είναι το κάπνισμα, η περιβαλλοντική ρύπανση, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οι επιπτώσεις του υπεριώδους φωτός (UV).

Σε πιο γερασμένα δέρματα, τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο «εμφανίζουν λιγότερη ικανότητα αναπαραγωγής» - που σημαίνει ότι δεν ανανεώνονται τόσο γρήγορα όσο και αποτελεσματικά με τα νεότερα δέρματα.

Η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός σας και στη μείωση των ορατών χαρακτηριστικών της γήρανσης.

  • Διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων

Δεν είναι μόνο το δέρμα που βασίζεται στο κολλαγόνο, για να φαίνεται νεανικό. Το κολλαγόνο βοηθά επίσης να διατηρείται το σώμα νεανικό.

Οι αρθρώσεις προστατεύονται από τον χόνδρο. Η σταδιακή πτώση των επιπέδων φυσικού κολλαγόνου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του χόνδρου και να δημιουργήσει πόνο στις αρθρώσεις καθώς και δυσκαμψία και μειωμένη ευελιξία με την πάροδο του χρόνου.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του εντέρου

Το κολλαγόνο δίνει δομή σε όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης του στομάχου και των εντέρων. Επομένως, το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επισκευάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα σε αυτές τις περιοχές.

  • Διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου
    • Ο τύπος Ι είναι ο πιο κοινός τύπος κολλαγόνου - βρίσκεται στο δέρμα, στα οστά, στα δόντια, στον τένοντα, στους συνδέσμους και στα όργανα
    • Ο τύπος II βρίσκεται κυρίως στον χόνδρο
    • Ο τύπος III υπάρχει στους μυς και στα αιμοφόρα αγγεία

 

  • Διαφορετικές πηγές κολλαγόνου

Το κολλαγόνο μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές κι έχει διαφορετικές ιδιότητες μιας και βρίσκεται σε διάφορα μέρη του σώματος.

  • Το θαλάσσιο κολλαγόνο εξάγεται από τα οστά και το δέρμα των ψαριών. Αυτό θεωρείται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό στη στήριξη του δέρματος και των οστών.
  • Το χορτοφάγο κολλαγόνο δεν είναι «αληθινό» κολλαγόνο καθώς προέρχεται από μη ζωικές πηγές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι βοηθά στην τόνωση της φυσικής διαδικασίας σύνθεσης κολλαγόνου.
  • Το υδρολυμένο κολλαγόνο αναφέρεται στο κολλαγόνο που έχει χωριστεί σε μικρότερα μόρια για να καταστεί πιο εύκολα απορροφήσημο στην κυκλοφορία του αίματος.

Δοσολογία:

Καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου, οι συστάσεις δοσολογίας ποικίλλουν από προϊόν σε προϊόν. Το ανώτερο όριο είναι περίπου 2000mg κολλαγόνου, ανά ημέρα. Ωστόσο, το κολλαγόνο δεν είναι τοξικό και δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Πιθανές παρενέργειες κολλαγόνου:

Το κολλαγόνο θεωρείται πολύ ασφαλές χάρη στη βιοσυμβατότητά του, με το ανθρώπινο σώμα. Ουσιαστικά, καθώς υπάρχει φυσικά στο σώμα μας, είναι πολύ καλά ανεκτό και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει μικρή γαστρεντερική δυσφορία, όπως ήπια διάρροια, αίσθημα βαρύτητας στο στομάχι ή εξανθήματα, κατά τη λήψη κολλαγόνου.

Related articles