Μύθοι για τον μεταβολισμό κι όσα πρέπει να ξέρεις

Μύθοι για τον μεταβολισμό κι όσα πρέπει να ξέρεις

Τι σημαίνει πραγματικά να έχω έναν γρήγορο ή αργό μεταβολισμό

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που φαίνεται να είναι σε θέση να τρώει ό,τι του αρέσει και να παραμείνει συνεχώς αδύνατος. Απο την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι η συνειδητή διατροφή τους και οι τακτικές προπονήσεις τους, δεν κάνουν καμιά αισθητή διαφορά στη ζυγαριά. Και στα δύο σενάρια, είναι πολύ κοινό να ακούμε τους ανθρώπους να αποδίδουν το βάρος τους στον μεταβολισμό τους.

Λοιπόν, ποιος είναι ο μεταβολισμός σου και πως μπορείς πραγματικά να τον επιταχύνεις; Μάθε παρακάτω μερικούς δημοφιλείς μύθους που αφορούν τον μεταβολισμό!

Μύθος 1: Ο μεταβολισμός μου είναι μέρος της πέψης μου

Η πέψη και ο μεταβολισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η πέψη είναι η διαδικασία διάσπασης των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ο μεταβολισμός είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για όλες τις χημικές αντιδράσεις που εμφανίζονται στο σώμα μας για να μας κρατήσει ζωντανό και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Όλες αυτές οι χημικές αντιδράσεις χρειάζονται ενέργεια. Η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθεί το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας ονομάζεται βασικός μεταβολισμός ή βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR). Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αργό ή γρήγορο μεταβολισμό, αυτό που πραγματικά εννοούν είναι χαμηλό ή υψηλό BMR.

Μύθος 2: Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μου πηγαίνει πάνω στην άσκηση

Φυσικά το σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια για άσκηση, αλλά κατά βάθος δεν χρησιμοποιεί τόση, όση νομίζεις. Ωστόσο, όσο περισσότερη άσκηση κάνεις, τόσο περισσότερη ενέργεια θα κάψεις. Δοκίμασε να κάνεις και μικρές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως λίγο περπάτημα ή τεντώματα.

Μύθος 3: Μπορείς να ελέγξεις τον μεταβολισμό σου

Ορισμένα τρόφιμα και μορφές άσκησης μπορούν να αυξήσουν το μεταβολικό σου ρυθμό και να επιταχύνουν το μεταβολισμό. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η προπόνηση αυξάνει το BMR για έως και 48 ώρες. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες που είναι εκτός των χεριών σου, έχουν σημαντική επίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλικία και το φύλο.

Κάτι άλλο που επηρεάζει το μεταβολικό σου ρυθμό, είναι η ποσότητα των μυών που έχεις. Η προπόνηση δύναμης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος οικοδόμησης μυών για έναν καλύτερο μεταβολισμό. Αυτό δεν πρέπει να σημαίνει κατά ανάγκη ασκήσεις με βάρη. Δοκίμασε ασκήσεις αντίστασης όπως καθίσματα και προβολές.

Μύθος 4: Οι πιο αδύναμοι άνθρωποι έχουν ταχύτερους μεταβολισμούς

Αυτό θα είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ζυγίζουν περισσότερο τείνουν να έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μεγαλύτερο σώμα.

Επίσης, οι δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες, έχει φανεί να μειώνουν κατά πολύ, το μεταβολικό ρυθμό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, αν επιστρέψεις στις προηγούμενες διατροφικές σου συνήθειες μόλις φτάσεις στο βάρος του στόχου σου, με μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες, μπορεί να είναι ευκολότερο να επαναφέρεις το βάρος.

Μύθος 5: Ο μεταβολισμός κοιμάται το βράδυ

Ο μεταβολικός ρυθμός δεν μειώνεται τόσο δραματικά όσο νομίζεις, όταν κοιμάσαι. Πιστεύεται ότι είναι περίπου 15% χαμηλότερος, από ό,τι όταν είσαι ξύπνιος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βασικός μεταβολισμός χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου και το σώμα δεν σταματά ποτέ. Έτσι, ο μεταβολισμός δουλεύει σε κανονικούς ρυθμούς, έστω αν εσύ κοιμάσαι!