Ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της διατροφής!
.jpg&x=-20&y=2)
Μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου, με τρόφιμα τα οποία είναι πλούσιασε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες τα λεγόμενα superfoods, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά.
Εκτός, από της υπερτροφές και τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά τα τελευταία χρονιά έχει γίνει γνωστό και το μελί Manuka το οποίο συμβάλλει στην ενισχύσει του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αρχικά, όσον αφορά τα superfoods, ο όρος «υπερ-τροφές» αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τρόφιμου και έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, τα οποία πιστοποιούνται από κλινικές μελέτες.
Μερικά από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των superfoods είναι τα εξής: Cranberries, Blueberries, Goji berries που έχουν ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και έχουν και αυτά ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Στην ιδιά λίστα συναντούμε επίσης, το σκόρδο και το κρεμμύδι που παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση. Τέλος, το εχινάτσια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
Οι υπερ-τροφές μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό πλάνο διατροφής είτε σε μορφή συμπληρώματος (χάπι ή κάψουλα με το έλαιο ή τη σκόνη της τροφής), είτε ως φρέσκο ή αποξηραμένο τρόφιμο ακόμη και σε τσάι.
Πέραν από τις υπερτροφες, ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των απαραίτητων καλών βακτηρίων στο έντερο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική σας ευεξία.
Τα φιλικά βακτήρια εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, καθιστώντας τα προβιοτικά ένα σημαντικό φαγητό για να διατηρήσετε υγιές το μικρόβιο του εντέρου σας. Η μακροχρόνια χρήση προβιοτικών έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα αναπνευστικά προβλήματα.
Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά και του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Τα προβιοτικά έρχονται με τη μορφή ζωντανών βακτηρίων. Βρίσκονται φυσικά σε καλλιεργημένα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε μη παστεριωμένες ζυμωμένες τροφές. Μπορούμε να τα βρούμε σε εμπλουτισμένα τρόφιμα με προβιοτικα αλλά και σε κάποια ροφήματα όπως το kombucha.
Τέλος, το μελί μανούκα (Manuka honey) το οποίο προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα μόνο από το θάμνο Manuka, γνωστός και με τη λατινική ονομασία Leptospermum Scoparium. Αποτελεί ένα φυτό με λευκά άνθη που φύεται μόνο σε εκείνη την περιοχή. Ο τρόπος συγκομιδής και διατήρησης του μελιού είναι πολύ συγκεκριμένος, ώστε να διατηρηθούν τα θρεπτικά του συστατικά του ενώ δεν υποβάλλεται σε παστερίωση.
Ωστόσο περιέχει μια επιπλέον ουσία που δεν περιέχεται στο απλό μέλι, η ουσία Methylglyoxal (MGO). Η σύνθεση αυτή του μελιού του προσδίδει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και το καθιστά ξεχωριστό. Ανάλογα με τη σύνθεσή του σε MGO, από 30 έως 1000, αλλάζει και η δυναμοποίηση το μελιού. H ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση μπορεί να βοηθήσει στην για την αντιμετώπιση αμυγδαλίτιδας, βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας.
Το μέλι μανούκα με 550+ MGO και άνω, αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες που χρησιμοποιείται ακόμη και ενάντια μικροβίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Σταυρούλα Ηροδότου
Σύμβουλος Ευεξίας Holland & Barrett
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc, MSc)