Η μπανάνα στην διατροφή μας
.jpg&)
Τα φρούτα είναι σημαντικοί σύμμαχοι για μια ισορροπημένη διατροφή και αυτό οφείλετε στην περιεκτικότητα τους σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Ένα από τα πιο κοινά φρούτα είναι η μπανάνα ή οποία αποτελεί μια εύκολή, γρήγορή και εύπεπτη επιλογή.
Η μπανάνα ανήκει στο γένος Musa, της οικογένειας Musaceae και καλλιεργείτε σε περιοχές με τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Παγκοσμίως, παράγονται περισσότερες από 1000 ποικιλίες μπανάνας. Το πιο κοινό είδος μπανάνας είναι η Cavendish. Κάποια άλλα είδη μπανάνας είναι η Plantain ή αλλιώς μαγειρευτή μπανάνα (πιο αμυλούχα) και η κόκκινη μπανάνα.
Διατροφική αξία:
Θρεπτικά Συστατικά |
Αξία |
Ενέργεια |
90 kcal |
Νερό |
75g |
Υδατάνθρακες |
23g |
Φυτικές Ίνες |
2.6g |
Σάκχαρα |
12g |
Πρωτείνη |
1g |
Λίπος |
0.3g |
*ανάλυση για 100 γραμμάρια ωμής μπανάνας Musa acuminata Colla (USDA, 2019)
Η μπανάνα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες οι οποιοί όταν διασπαστούν αποτελούν την η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Επίσης, περιέχει νερό, μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λίπος.
Η μπανάνα καθώς ωριμάζει αλλάζει χρώμα (από πράσινο σε σκούρο καφέ), σύσταση (γίνεται πιο μαλακή) και γεύση (γίνεται πιο γλυκιά). Οι μπανάνες γίνονται πιο γλυκές καθώς ωριμάζουν διότι το άμυλο τους διασπάται σε σάκχαρα.
Ακόμη, αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία και την διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου. Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και κάποια ήδη καρκίνου.
Επιπρόσθετα, η μπανάνα αποτελεί πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου το Κάλιο, το Μαγνήσιο, την Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη C, το Μαγγάνιο κ.α. Ωστόσο, οι συνθήκες καλλιέργειας, χειρισμού, διανομής, αποθήκευσης καθώς και η ωρίμανση, μπορούν να επηρεάσουν την περιεκτικότητα της μπανάνας σε μικροθρεπτικά συστατικά.
Το κάλιο και μαγνήσιο, αποτελούν δύο από τα κύρια μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες. Τα δύο αυτά μέταλλα, συμβάλουν στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος ,στην διαδικασία της πέψης και στην διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.
Μπορεί να καταναλωθεί:
- Ωμή ( σαν ενδιάμεσο φρούτο)
- Στο πρόγευμα μαζί με δημητριακά ( π.χ. χυλό βρώμης)
- Μέσα σε Γιαούρτι
- Κομμένη σε Φρουτοσαλάτα
- Σε smoothie ή χυμό
- Σε συνταγές (ειδικά αν είναι πολύ ώριμες) όπως κέικ μπανάνας, μούς μπανάνας, μπισκότα με μπανάνα, energy balls κτλ.
- Σαν Pancakes μπανάνας
- Σαν υποκατάστατο αυγού (μαζί με baking powder ή άλλο διογκοτικό παράγοντα) σε ορισμένες γλυκές συνταγές
Η διατροφική αξία της μπανάνας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος ή τον τρόπο που θα συνοδευτεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανιών ημερησίως. Μια μέτρια σε μέγεθος μπανάνα αποτελεί μια μερίδα φρούτου. Ωστόσο, ενθαρρύνετε η ένταξη διαφόρων φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας, έτσι ώστε να καλύπτετε μεγαλύτερο εύρος βιταμινών και μετάλλων σε καθημερινή βάση.
Χριστίνα Αγκαστινιώτου
Σύμβουλος Ευεξίας
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
*Ως υπενθύμιση ,αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή ακολουθείτε συγκεκριμένη διατροφική θεραπεία συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.