Τα φρούτα στη καθημερινότητα μας!

Τα φρούτα στη καθημερινότητα μας!

Ο κανόνας λέει: “Eat 5 a day”!

Ο κανόνας λέει: “Eat 5 a day”! Δηλαδή θα πρέπει να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα σύμφωνά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αμερικής, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Αμερικής και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.

Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων καθημερινά συμβάλει στην μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, στην μείωση της παχυσαρκίας, στον διαβήτη με την προϋπόθεση της επιλογής φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, στην πρόληψη του καρκίνου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.  

Τα φρούτα είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό

Πιο κάτω είναι μερικά από τα πιο υγιεινά φρούτα:

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Είναι καλύτερα να καταναλώνεται με τη φλούδα. Επίσης τα μήλα περιέχουν πηκτίνη η οποία είναι πρεβιοτική ίνα που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και έτσι βοηθά στη βελτίωσή της πέψης.

Γκρείπφρουτ

Το γκρείπφρουτ είναι ένα από τα πιο υγιεινά εσπεριδοειδή. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη A και C.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη γκρέιπφρουτ: λευκό, ροζ και κόκκινο. Το ροζ και το κόκκινο είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη και σε λυκοπένιο.

Κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και Κ, μαγγάνιο και χαλκό. Περιέχουν αντοξειδωτικά όπως πολυφαιλόνες. Ο χυμός και τα εκχυλίσματα βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού. 

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν βιταμίνης C, φυτικές ίνες, λεκιθίνη και πηκτίνη οι οποίες μειώνουν τα επίπεδά χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης φολικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ράσμπερι

Τα ράσμπερι είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών C και Κ, κάλιου, μαγνήσιου, σίδηρου και φυτικών ινών. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, πολυφενόλες και φλαβονοειδή. Σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition τα φλαβονοειδή συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Blueberries (μύρτιλα)

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Επίσης περιέχει φυσικές χρωστικές ουσίες όπως είναι οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οπότε βελτιώνουν τη  λειτουργία των εντέρων και σε αντιοξειδωτικά.

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει φαινόλες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και ταννίνες. Σύμφωνα με έρευνες το ρόδι προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό (92%), βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και λυκοπένιο.

Παπάγια

Η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φολικό οξύ. Περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαίνη το οποίο βοηθά στη διάσπαση της πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και λυκοπένιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 400 γρ φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε ολόκληρα τα φρούτα, αποξηραμένα ή να φτιάξουμε γευστικούς χυμούς συνδυάζοντας διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας!

Άντρη Φιλή

Σύμβουλος Ευεξίας

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Related articles