Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά για ισχυρό ανοσοποιητικό

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά για ισχυρό ανοσοποιητικό

Με την είσοδο μας στην φθινοπωρινή περίοδο την εμφάνιση τους κάνουν τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθούμε να τρεφόμαστε με εποχιακά φρούτα και λαχανικά καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε πολύ ψηλά επίπεδα - συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει στις ύπουλες ιώσεις της εποχής.

Τα μήλα, τα αχλάδια, η γλυκιά κολοκύθα, το ρόδι, αποτελούν μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου. Για να θωρακίσετε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή μερικά από τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά.

Ρόδι

Πλούσιο σε βιταμίνες Α και E, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Tο ρόδι είναι ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία. Προτείνουμε, εκτός από το να το βάλεις στο πιάτο σου ως έχει, να δοκιμάσεις να το κάνεις και χυμό.

Μήλα

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην προστασία του μαστού και του παχέος εντέρου, στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά, και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2, και ενισχύει την υγεία των πνευμόνων.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, δηλαδή, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, αλλά και τα νεράντζια, τα περγαμόντα και τα γκρέιπφρουτ αποτελούν πραγματικό σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν  στην πρόληψη ασθενειών.

Γλυκοπατάτα

Εκτός από τη βιταμίνη Α και το B-καροτένιο, οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγιή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Η γλυκοπατάτα, αναλογικά, περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα βήτα-καροτίνης από κάθε άλλη τροφή καθώς μια μερίδα περιέχει 250% της συνιστάμενης ημερησίας ποσότητας. Η γλυκοπατάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει το δέρμα να παραμένει υγιές.

Κουνουπίδι

Περιέχει βιταμίνες C και Κ, φυτικές ίνες, κάλιο και φολικό οξύ, παραμένοντας όμως τροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, βιταμίνης Α και βιταμίνης C - η μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει σχεδόν το 100% των ημερήσιων αναγκών σας. Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.

Σταυρούλα Ηροδότου

Σύμβουλος Ευεξίας

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Related articles