6 Υπερτροφές για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού
.jpg&)
Καταπολεμήστε τα κρυώματα, τη γρίπη και τις μέρες δυσφορίας που προκαλούν οι εποχιακές λοιμώξεις με το πιο φυσικό τρόπο και με τρόφιμα που εύκολα μπορείτε να εισάγεται στην καθημερινή σας διατροφή!
Η μαγική συνταγή για δυνατό ανοσοποιητικό είναι εδώ:
Πέστροφα
Η πέστροφα είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού το οποίο ζει σε ποταμούς και λίμνες. Είναι μέλος της οικογένειας των σολομών και για αυτό η σάρκα της έχει παρόμοιο πορτοκαλο-ρόζ χρώμα. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη D θεωρείτε μια υπερτροφή του ανοσοποιητικού αφού ένα μόνο φιλέτο μπορεί να καλύψει το 125% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια δεν έχουν απλά υπέροχη γεύση και ελάχιστες θερμίδες αλλά και καταπληκτική ποσότητα βιταμίνης D, γι’ αυτό και θεωρούνται υπερτροφή. Ένα φλιτζάνι μανιτάρια μας δίνουν 27.5 μg (1100 IU) βιταμίνης D που αντιστοιχούν στο 550% των ημερήσιων συνιστώμενων αναγκών μας. Επιλέξτε τα μανιτάρια, χειμώνα καλοκαίρι, ως συνοδευτικό ή ως κυρίως γεύμα, με άπειρες διαθέσιμες συνταγές και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με το πιο φυσικό και γευστικό τρόπο.
Ακτινίδιο
Είναι γνωστό πλέον ότι τα εσπεριδοειδή φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Υπάρχουν όμως και μη εσπεριδοειδή φρούτα τα οποία περιέχουν εντυπωσιακή ποσότητα βιταμίνης C. Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει 64 mg βιταμίνης C η οποία καλύπτει το 71% των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου υγιή ενήλικα. Εκτός από την βιταμίνη C, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ
(βιταμίνη Β9), καροτενοειδή και πολυφενόλες τα οποία είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες και προλαμβάνουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.
Guava
Ακόμα ένα φρούτο, το οποίο μπορεί να περνά απαρατήρητο, είναι η γκουάβα. Παρόλα αυτά είναι ένα από τα πλουσιότερα σε βιταμίνη C φρούτα. Η γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο με πράσινη φλούδα και κόκκινη ζουμερή σάρκα. Μία μέτρια γκουάβα περιέχει 190 mg βιταμίνης C, ποσότητα η οποία καλύπτει μέχρι και 2 φορές (212%) την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη ενός ενήλικα. Όσον αφορά την γεύση… νοστιμότατη!
Στρείδια
Τα στρείδια αποτελούν το νούμερο ένα τρόφιμο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό, αφού δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του και έτσι πρέπει να προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και σε πολλές άλλες διεργασίες όπως την επούλωση πληγών και τη σύνθεση του DNA. Τον βρίσκουμε φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα φυτικών και ζωικών τροφών, αλλά τα στρείδια βρίσκονται στη κορυφή της κατάταξης αφού από 100 γραμμάρια παίρνουμε 91 mg ψευδάργυρου και έτσι καλύπτουμε 9 φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.
Παραδοσιακό γιαούρτι
Πέραν από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που θα βοηθήσουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πολύ σημαντικό είναι να θωρακίσουμε και τον γαστρεντερικό μας σωλήνα, μέσα από τον οποίο περνούν καθημερινά χιλιάδες μικροοργανισμοί. Υπεύθυνοι για την παρεμπόδιση των παθογόνων μικροοργανισμών και των ιών από το να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος είναι τα καλά βακτήρια που ζουν κατά μήκος του εντέρου. Διατηρώντας σε υγιή επίπεδα τον αριθμό αλλά και την κατάσταση αυτών των καλών βακτηρίων, μειώνεται η διαπερατότητα του εντέρου και έτσι είναι δυσκολότερο για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να εισβάλουν στον οργανισμό. Το γιαούρτι περιέχει αρκετές ποσότητες τέτοιου είδους καλά βακτήρια τα οποία ενσωματώνει στο γαστρεντερικό σύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ίρις Θεμιστοκλέους
Σύμβουλος Ευεξίας
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος