Αλόη Βέρα – Το θαύμα της φύσης

Αλόη Βέρα – Το θαύμα της φύσης

Η αλόη είναι ένα ποώδες φυτό με χοντρά και χυμώδη φύλλα όπου κατατάσσετε στην κατηγορία των κρίνων. Ευδοκιμεί κυρίως σε ζεστά κλίματα. Από την αρχαιότητα είχε παρατηρηθεί η χρήση της τόσο στην ιατρική όσο και στη κοσμετολογία. Η γνησιά αλόη περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα: μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο βιταμίνες, με κυριότερες τις C, Ε και του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα (βοηθούν στην διάσπαση των τροφών) μόνο- και πολύ-σακχαρίτες, στερόλες και β-καροτένιο. Τα παραπάνω συστατικά προσδίδουν στο συγκεκριμένο φυτό μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες.

Βοηθά στη βελτιώσει της επιδερμίδας    

Μια από της πιο γνωστές ιδιότητες της είναι η θρέψη του δέρματος. Καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, διεισδύει βαθιά στο δέρμα και περιορίζει τους ερεθισμούς. Λόγω της σύστασης της βοηθάει αρκετά στην ενυδάτωση του δέρματος και την αντιμετώπιση φλεγμονών, μελανιών, ακμής και σημαδιών. Μια από τις πιο γνωστές και διαδομένες δράσεις της είναι και η χρήση αλόης σε εγκαύματα κυρίως αυτά που προέρχονται από υπερεκθεση στον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μορφή gel ή ακόμα και την ουσία που υπάρχει στο ίδιο το φύλλο του φυτού. 

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές έρευνες με θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της αλόης για διάφορες παθήσεις, ο τρόπος αλλά και η συχνότητα χρήσης της καλό είναι να γίνεται από κάποιο γιατρό ή δερματολόγο.

Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού  

Άλλη μια πολύ γνωστή ιδιότητα της αλόη είναι ότι ενισχύει την πεπτική λειτουργία και περιορίζει τους κολικούς σπασμούς, την καούρα, το έλκος καθώς επίσης μπορεί να καταπολεμήσει και τη δυσκοιλιότητα.

Επιπρόσθετα, ο χυμός της αλόης είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικές βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και της στοματικής κοιλότητας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που υποφέρουν απο ναυτία λόγω στομαχικών διαταραχών, αφού ηρεμεί το στομάχι και μειώνει το αίσθημα.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου η χρήση της αλόης επεκτείνετε και για την ίαση διάφορων εποχιακών ασθενιών όπως άσθμα, πνευμονία και βήχα. Επιπλέον, η αντιμυκητική και αντιβακτηριαδιακή της δράση αποδείκτηκε ευεργετική για διαφορες δερματικές μολύνσεις. 

Είναι ασφαλής η χρήση της αλόης;   

Μια σημαντική λεπτομέρια κατά την αγορά των τυποποιημένων προϊόντων αλόης είναι η σύσταση της συσκευασίας. Για παράδειγμα καλύτερα να προτιμάτε τα σκευάσματα που προέρχονται από ολόκληρο το φύλλο του φυτού αλλά επίσης και αυτά που έχουν υποστεί ψυχρή και όχι θερμική επεξεργασία αφού η αύξηση της θερμότητας καταστρέφει μέρος απο τους σακχαρίτες του φυτού.

Επίσης για την δική σας ασφάλεια καλό είναι τα σκευάσματα αλόης που αγοράζετε να φέρουν την σφραγίδα της έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης.

Επίσης εγκυοι και θηλάζουσες καλό είναι να αποφεύγουν την χρήση της. Επιπλέον φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε διαβητικούς ή υπερτασικούς αλληλεπιδρούν με την αλόη βέρα με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσαρμογή της δόσης. Επιπρόσθετα σε περίπτωση που με την εφαρμογή του gel αλόης παρατηρηθεί κνησμός ή εξάνθημα σωστό είναι να σταματήσετε την χρήση λόγω ευαισθησίας στο προϊόν.

Καταλήγοντας, η ασφάλεια από τη χρήση της αλόης ελέγχεται σε όλο και περισσότερες μελέτες. Όμως, καλό θα είναι ο καταναλωτής να συμβουλεύεται τον ειδικό πριν τη χρήση κάποιου βοτάνου ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι ασφάλειας.

Σταυρούλα Ηροδότου

Σύμβουλος Ευεξίας

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Related articles