Μανούκα και Ανοσοποιητικό

Μανούκα και Ανοσοποιητικό

Τι είναι το μέλι Μανούκα και τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Το μέλι Μανούκα προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών του θάμνου Μανούκα (από όπου έχει πάρει το όνομά του) το οποίο βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία. Η ουσία που περιέχεται στο Μανούκα, γνωστή ως methylglyoxal, προσδίδει στο μέλι τις αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Η περιεκτικότητα της ουσίας αυτής υποδεικνύεται από την κλίμακα διαβάθμισης MGO, όπου όσο πιο υψηλή είναι τόσο πιο μεγάλη αντιβακτηριδιακή δράση προσφέρει.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από το κοινό μέλι είναι η περιεκτικότητα του στον μη υπεροξειδικό παράγοντα (MGO) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μοναδικές ιδιότητες του Μανούκα. Γενικότερα το μέλι Μανούκα έχει:

  • Αντιβακτηριδιακή δράση
  • Αντιφλεγμονώδης δράση
  • Αντιική δράση
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Πώς μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Κατά τη χειμερινή περίοδο το μέλι Μανούκα έχει την τιμητική του καθώς οι ιδιότητές του το καθιστούν πολύ αποτελεσματικό κατά του κρυολογήματος και κατά του βήχα. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην αύξηση των κυτοκινών, πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν στο να διατηρούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές ρυθμίζοντας την ανοσία και τις διάφορες φλεγμονές.

Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί καθώς το Μανούκα πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πρότυπα κι ελέγχους για την αυθεντικότητά του όσον αφορά την ποιότητα και την προέλευσή του. Ο έλεγχος αυτός μας εξασφαλίζει ότι θα αγοράσουμε ένα γνήσιο προϊόν το οποίο θα περιέχει τον αναγραφόμενο παράγοντα MGO, τα μοναδικά ένζυμα αλλά και τα ιχνοστοιχεία του μελιού Μανούκα.  

Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα αλλά και του ερεθισμένου λαιμού με τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Το Μανούκα μπορεί να λαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς συμβάλλει και στην πρόληψη του κρυολογήματος και των ιώσεων. Πιο κάτω βρείτε κάποιους τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Μανούκα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Ρόφημα Μανούκα με τζίντζερ και λεμόνι:

  • Ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι νερό και σε αυτό προσθέστε λίγες λεπτές φέτες από τζίντζερ και λεμόνι.
  • Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα προσθέτετε το Μανούκα καθώς όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, μειώνεται η αντιβακτηριδιακή και η αντιμικροβιακή του δράση.
  • Προαιρετικά: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες πρόπολης (τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα καταστήματα Holland & Barrett) για περισσότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Η αποτελεσματική του δράση ενάντια στη γαστρίτιδα:

Εκτός από την αποτελεσματική του δράση ενάντια στο κρυολόγημα, το Μανούκα έχει επιδείξει θεραπευτική δράση ενάντια σε φλεγμονές όπως είναι η γαστρίτιδα η οποία συνήθως προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό και ως ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) ή λόγω ζημιάς που έχει υποστεί το εσωτερικό του στομάχου. Το Μανούκα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης του ελικοβακτηριδίου, να προστατέψει την εσωτερική επένδυση του στομάχου και να θεραπεύσει κάποια από τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη φλεγμονή αυτή. Αν τα συμπτώματα όμως είναι αρκετά σοβαρά και επιμένουν, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον προσωπικό σας γιατρό.

Γενικότερα, προτείνουμε το Μανούκα για κάθε είδους κρυολογήματος, γρίπης ή ακόμη και πυρετού καθώς μπορεί όχι μόνο να προλαμβάνει την εμφάνιση τους αλλά και να ανακουφίσει από τα συμπτώματά τους.

Συστήνουμε τη λήψη Μανούκα καθημερινώς για έξτρα οφέλη στην υγεία λαμβάνοντας περίπου στα 15-20γρ. Να σημειωθεί ότι όπως όλα τα είδη μελιού περιέχουν φυσική ζάχαρη έτσι και το Μανούκα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα. Οπότε είναι σημαντικό άτομα με υψηλό ζάχαρο στο αίμα π.χ. διαβητικοί, να προσέχουν την ημερήσια πρόσληψή τους.

Εκτός από τις ιδιότητες που έχουν αναφερθεί σε αυτό το άρθρο, το Μανούκα έχει κι άλλες πολλές χρήσεις που το καθιστούν μοναδικό στην κατηγορία του, οπότε αυτομάτως το κάνουν τον καλύτερο σύμμαχό σας κατά τη χειμερινή περίοδο κι όχι μόνο!

Ειρήνη Πελεκανή.

Διατροφολόγος

Σύμβουλος Ευεξίας

 

Related articles