Μεσογειακή Διατροφή
.jpg&x=-20&y=2)
Αναμφισβήτητα πλέον, μετά από πάρα πολλές έρευνες που έχουν γίνει, η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πολύτιμο λιθαράκι για την υγεία μας. Τόσο το ότι αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά, όσο το ελαιόλαδο, τα όσπρια και το ψάρι, συμβάλλουν ενεργά στην άμυνα του οργανισμού ενάντια σε αρκετές παθήσεις, λόγω της ψηλής τους περιεκτικότητας σε ευεργετικά συστατικά.
Ποια είναι τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής;
- Η Μεσογειακή Διατροφή, περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες – την ζημιά που δημιουργείται στα κύτταρα του οργανισμού λόγω των ελεύθερων ριζών οξυγόνου.
- Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για γνωστική δυσλειτουργία και την νόσο Alzheimer’s.
- Μειώνει τις πιθανότητες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας.
Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής προσδιορίζει την απαιτούμενη ποσότητα κατανάλωσης του κάθε τροφίμου μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά. Η βάση της πυραμίδας περιλαμβάνει τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σε σημαντικές ποσότητες καθημερινά, και στην κορυφή της περιλαμβάνει τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται πιο αραιά σε μικρότερες ποσότητες.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, και η κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο.
Χαρακτηρίζεται από:
- Αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων όπως είναι το ρύζι, ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά
- Αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
- Αυξημένη πρόσληψη οσπρίων
- Αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου
- Μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων
- Αυξημένη κατανάλωση ψαριού
- Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κόκκινο κρασί)
- Χαμηλή πρόσληψη λιπαρών, συγκεκριμένα κορεσμένων λιπαρών (ζωική πηγή όπως είναι το κρέας και τα πουλερικά)
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Για να έχουμε ένα διατροφικά πλήρες και ισορροπημένο πλάνο διατροφής πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τα τρόφιμα που ορίζονται από την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, και επίσης δεν πρέπει να παραλείπονται γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαιτολόγοι συστήνουμε το λιγότερο 5 γεύματα την ημέρα, 3 κύρια γεύματα (πρόγευμα, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 ενδιάμεσα γεύματα.
Οι μερίδες και τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά:
- 6 – 11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, δημητριακά)
- 5 – 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών
- 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα
- 2 – 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
Οι μερίδες και τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται εβδομαδιαία:
- 2 – 3 μερίδες όσπρια
- 2 μερίδες ψάρι
- 1 – 2 φορές πουλερικά
- 0 – 1 φορές κόκκινο κρέας
* Οι ποσότητες είναι διαφορετικές ανάλογα με την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και τις ανάγκες του οργανισμού του κάθε ατόμου.
Μαρία Πιερίδου
Σύμβουλος Ευεξίας
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος