Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για την πρόσληψη πρωτεΐνης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για την πρόσληψη πρωτεΐνης

Ένα από τα βασικότερα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες! Οι πρωτεΐνες απαιτούνται τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την συντήρηση του οργανισμού. Αποτελούνται από αμινοξέα, από τα οποία τα περισσότερα τα συνθέτει ο οργανισμός μας (μη απαραίτητα αμινοξέα). Αυτά που δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας, (απαραίτητα αμινοξέα), τα προσλαμβάνουμε από την τροφή μας.

Οι πρωτεΐνες είναι η δομή των μυών, των χόνδρων, του αίματος και του δέρματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιδιόρθωση αλλά και συντήρηση των κυττάρων και των ιστών του οργανισμού μας.  Παρέχουν ενέργεια στο σώμα μας και αντιστοιχούν θερμιδικά με τους υδατάνθρακες.  Μέσω της συμμετοχής τους στην παραγωγή ενζύμων, ορμονών, νουκλεικών οξέων κ.ά βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. 

Όποια δραστηριότητα και αν κάνετε, ακόμη και απλό περπάτημα, οι μύες καταπονούνται, και οι πρωτεΐνες  που προσλαμβάνονται θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση τους. 

Κι όμως, οι πρωτεΐνες θα βοηθήσουν στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος σας!

Το κολλαγόνο και η κερατίνη είναι οι δομικές πρωτεΐνες που βοηθούν στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος μας.  Με την πρόοδο της ηλικίας, η παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας μειώνεται όλο και περισσότερο.  Η πρόσληψη πρωτεΐνης ενισχύει λοιπόν την παραγωγή κολλαγόνου.  Εάν λοιπόν αντιληφθείτε ότι έχετε εύθραυστα νύχια και σπασμένες άκριες στα μαλλιά σας, ίσως να οφείλεται και στη μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης. 

Οστεοαρθρίτιδα – ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες .  Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται να παίρνετε ασβέστιο και βιταμίνη Δ, μην ξεχνάτε ότι και η πρωτεΐνη έχει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία των οστών, αφού είναι ένα από τα κύρια συστατικά του οστικού ιστού και βοηθά στην υγεία, την ενδυνάμωση αλλά και την αύξηση της οστικής πυκνότητας. 

Μεταβολισμός – απώλεια βάρους !

Η πρωτεΐνη καταρχήν, να αναφέρουμε ότι βοηθά στην αίσθηση κορεσμού αφού χρειάζεται περισσότερο χρόνο να πεπτεί από τον οργανισμό.  Αυτό, μπορεί να συμβάλει θετικά στη μείωση του ‘’τσιπολογήματος’’.  Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, με τη συμμετοχή της στην παραγωγή διάφορων ορμονών και ενζύμων συμβάλλει και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Ρύθμιση ορμονών!

Κι όμως με αυτό το άρθρο, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η σωστή πρόσληψη πρωτεϊνών για το γυναικείο σώμα και ότι συμβάλλουν κατά πολύ, σε πολύ περισσότερα από όσα θα φανταζόσασταν !  Οι πρωτεΐνες λειτουργούν σαν μέσο επικοινωνίας των ορμονών με το σώμα, αφού κάποιες από αυτές δουλεύουν σαν υποδοχείς των ορμονών, βοηθώντας τις έτσι να εκτελούν τις ιδιότητες τους.  Συγκεκριμένα, κάποιες πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των ορμονών που ελέγχουν την παραγωγή οιστρογόνων, της τεστοστερόνης και της προγεστερόνης . 

Ποια τρόφιμα έχουν ψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης;

  • Κρέας
  • Πουλερικά
  • Ψάρι
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Σόγια
  • Τοφού

Στο εμπόριο, υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτείτε διάφορα σκευάσματα πρωτεΐνης είτε από πηγές γάλακτος είτε από φυτικές πηγές.   

Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως  την  ηλικία, το ύψος, το βάρος, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου. 

Top Tip:

Ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών όπως για παράδειγμα μπιζέλι με ρύζι, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα τους. 

*Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό πριν από τη χρήση κάποιου σκευάσματος.  

Μαρία Πιερίδου
Σύμβουλος Ευεξίας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Related articles